duminică, 25 august 2019

Veterani, militari în activitate și oficialități locale au depus coroane de flori la monumentul eroilor

93 de ani au trecut de când Transilvania, Bucovina și Basarabia se alăturau vechiului regat și întregeau România Mare. Eroii care și-au dat viața pe front în Primul Război Mondial au fost comemorați astăzi, la Constanța. Veterani, militari în activitate și oficialități locale au depus coroane de flori la monumentul celor căzuți în bătălie.

85 de ani are colonelul în rezervă Ioan Ciubâncan pentru care tricolorul nu reprezintă doar culori vopsite pe o pânză. Pentru drapelul național a încasat două gloanțe de la nemți în al Doilea Război Mondial, unul în cap, altul în abdomen. Gândul că luptă pentru țara sa l-a transformat însă într-un supraviețuitor. La fel ca bunicii săi, care, la 1918 au luat parte la Marea Unire.

Ei sunt „Rechinii albi” – soldați antrenați la baza militară de la Topraisar care au participat în ultimii 6 ani la misiuni de menținere a păcii în Iraq, Afghanistan și Kosovo. Comandant le-a fost colonelul Vasile Vreme, acum comandant al Brigăzii 9 mecanizate. Uitându-se în urmă, spune că doar iubirea de țară l-a ținut puternic pe front.

Pentru cei căzuți pe câmpul de luptă, astăzi, de ziua tuturor românilor, sute de cadre militare și oficialități locale au depus coroane la monumetul eroilor căzuți în primul Război Mondial.

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, după un șir lung de lupte și sacrificii ale românilor care au visat mereu la România Mare.

Comenteaza aceasta stire