joi, 18 iulie 2019

Virusul West Nile, tratat cu... o revoltătoare indiferență de autoritățile constănțene - secretomania, cuvânt de ordine!

Virusul West Nile, care a ucis deja cinci români în ultimele luni, este tratat cu... indiferenţă de autorităţile constănţene. Deşi un adolescent de 15 ani, din Mangalia, a fost diagnosticat cu meningită West Nile, la începutul lunii, în timp ce litoralul era încă plin de turişti, Direcţia de Sănătate Publică nu a luat nicio măsură de prevenire. Nici nu a anunţat autorităţile să ia măsuri împotriva ţânţarilor care transmit virusul şi nici populaţia nu a fost informată cum să se protejeze.

Cazul West Nile de la Mangalia a fost tratat cu o revoltătoare indiferență de autorități. Prima dovadă este că informația a fost făcută publică la aproape două săptămâni de când pacientul a fost diagnosticat. Pe principiul mai bine să nu știe decât să informăm pe cine trebuie, instituțiile statului au tăcut sau, și mai grav, unele care erau direct implicate, nici măcar nu știau despre ce era vorba

Băiatul de 15 ani, din Mangalia, a avut primele semne de îmbolnăvire la începutul acestei luni, iar pe  4 septembrie, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase l-au diagnosticat cu meningită West Nile, boală care se transmite prin înțepătura de țânțar. Deși Litoralul era plin la acea dată, iar riscul ca și alte persoane să facă această boala, Direcția de Sănătate Publică nu a anunțat autoritățile, ci a așteptat confirmarea diagnosticului. Între timp, adolescentul a și fost externat, iar primarul din Mangalia, dar și prefectul județului au aflat de prezența virusului periculos din... presă: ALERTĂ LA MANGALIA! Infecție cu virusul West-Nile, confirmată la un adolescent de 15 ani! Autoritățile locale, lipsite de reacție!

Asta după ce inițial niciunul nu a răspuns la telefon. Comunicarea în astfel de situații este deficitară și cu greu ne putem închipui ce s-ar întâmpla atunci când cazul ar fi unul cu mult mai grav. Poate că dacă e confirmat în afara orelor de program de la stat, atunci măsurile sunt lăsate pe a doua zi, sau doar pentru când află presa.

'Pe linie de administrație publică noi am făcut o circulară adresată primarilor, pe care o voi semna astăzi, pentru a lua măsuri de dezinsecție în toate primăriile de-a lungul litoralului', a explicat Adrian Nicolaescu, prefectul județului Constața.

Măsurile sunt luate însă abia după două săptămâni de la apariția primului caz, timp în care și alte persoane au fost expuse riscului de a contracta virusul periculos. Poate că nici nu am fi aflat de confirmarea cazului de meningită West Nile la Constanța, dacă Centrul Regional de Transfuzii nu anunța ieri că amână colecta de sânge din zonă. Reprezentanții Centrului mai spun că toți locuitorii din sudul județului, din zona Mangalia – 2 Mai – 23 August, nu pot dona sânge, din cauza alertei cauzate de prezența infecției cu virusul West Nile. Această măsură poate afecta activitatea medicilor de la Spitalul din Mangalia.

'Aici sunt foarte mulți donatori, și atunci oferta de sânge va fi mai limitată. Toți colegii mei vor trebui să reanalizeze cazurile, să vadă dacă este într-adevăr nevoie absolută de sânge sau nu... nu e vorba de carantină', a declarat Dan Lefter, director medical al Spitalului Municipal Mangalia.

Direcția de Sănătate Publică abia acum vine cu recomandări pentru populație.

'Pentru prevenirea infecției cu virusul West Nile populația trebuie să se ferească de înțepăturile de țânțari: să aibă o îmbrăcăminte adecvată și să evite pe cât posibil zonele populate de țânțari', precizează Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSP Constanța.

Oamenii sunt sfătuiți ca la primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap, greață sau tulburări de vedere, să meargă la medic. Specialiștii spun că pentru meningita West Nile nu există vaccin, medicii tratând doar simptomele bolii.

În România, în mai puțin de cinci luni au fost confirmate 59 de cazuri, în urma cărora au murit 5 oameni. Numărul bolnavilor este aproape dublu față de anul trecut, dar acest lucru nu pare să îngrijoreze autoritățile constănțene. În țara noastră, cea mai mare epidemie de meningită West Nile s-a înregistrat în anul 1996.

Comenteaza aceasta stire