sîmbătă, 23 iunie 2018

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

În urmă cu 39 de ani, pe aceiași peluză de la Casa Albă, cu surle, trâmbițe și protocol, Nicolae Ceaușescu era scos în conferință de presă de către al treizeci și nouălea președinte al SUA, Jimmy Carter. Într-un context istoric și geopolitic diferit, democratul  Jimmy Carter a elogiat personalitatea lui Nicolae Ceaușescu și poporul român căruia, ca și republicanul Donald Trump, îi prevedea un viitor luminos.

Dincolo de festivism, propagandă și un protocol atent executat, vizita din 1978 a lui Nicolae Ceaușescu a avut și urmări practice, de importantă economică semnificativă pentru România. Spre exemplu, a fost momentul în care s-a prelungit Acordul de Schimb, dintre SUA și România, prin care se estima, chiar de Jimmy Carter, că schimburile comerciale dintre cele două state ajungeau la un miliard de dolari. Și asta în 1978! Congresul a aprobat prelungirea pe trei ani a acordului comercial și a reînnoit Clauza națiunii celei mai favorizate,  acordată deja României, pentru încă 12 luni. Oficialitățile române au semnat un acord cu Control Data Corporation din Minneapolis (în sectorul prelucrării datelor, al computerelor și alte domenii înrudite), precum și alte acorduri de cooperare economică și tehnică, toate încheiate pentru zece ani. Acordul în domeniul informatic a fost primul de acest fel între o firmă americană și România. La aceasta se adăuga vânzarea către statul român a unor licențe în tehnica de vârf. Acestea au fost în mare rezultatele vizitei din 1978, a lui Nicolae Ceaușescu, în capitala “occidentului dușmănos”, în plină epocă a „Războiului Rece”.

Ce a fost, dincolo de festivism și propagandă în vizita la Washington, făcută de Klaus Iohannis la „Aliatul Transatlantic”, în plină perioadă de cooperare?

Păi, putem enumera o bătaie pe umăr, dată de Trump lui Iohannis, mult prea familiară pentru a fi sinceră, un fel de bătaie amicală pe umăr, pe care clientul casei o dă chelnerului care a servit perfect supa. Această bătaie pe umăr ar fi putut fi o recunoaștere amicală a rolului României în politica externă, sau a aportului lui Iohannis în domeniu, dacă România sau Iohannis ar fi avut vreun rol sau aport în politica externă.  Mai putem enumera mesajele de genul președintele american ne iubește și ne prevede un viitor luminos sau mesajul că Iohannis este popular (!?). Spre final,  Donald Trump ne-a mai spus că ne apreciază că ne respectăm angajamentul de a aloca 2% pentru înarmare și că suntem importanți în bătălia contra ISIS ?! Tot la capitolul vorbe mai consemnăm și că cel mai puternic om al planetei ne-a dat asigurări că relația dintre București și Washington este mai bună ca niciodată. La capitolul câștiguri practice pentru românii plătitori de taxe, din vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă a rămas un evaziv “mai vorbim”, ca răspuns la principala noastră problemă, cea a ridicării vizelor.

În schimb, Klaus Iohannis, vorba lui Vanghelie „pe persoană fizică” a obținut o susținere ceva. A obținut susținerea, cel puțin declarativă, a șefului administrației americane pentru marota numită “lupta împotriva corupției” care, în condițiile dezagregării accentuate a partidelor de dreapta, îi va ține loc, lui Klaus Iohannis, ca rampă de lansare în cursa spre cel de-al doi-lea mandat la Cotroceni. Bineînțeles că acest mesaj, de susținere a luptei împotriva corupției îi va permite lui Iohannis să țină pe funcțiile din justiție tristele figuri compromise ce întruchipează „Statului de drept”, precum Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr etc.

Privită în această lumină, după umila mea părere, vizita oficială a lui Klaus Iohannis la Washington a fost un eșec prezentat triumfalist de o pleiadă de jurnaliști, deveniți cu sau fără voie propagandiști, dar un eșec care îl reinventează pe Klaus Iohannis președintele jucător.

Editorial de Silviu Molnar

 

Comenteaza aceasta stire

Nimic despre decizia CCR: Nevoia de 'tătuc'

E ceva în gena societății noastre, care ne face ciclic să căutăm un fel de părinte al națiunii, un lider de necontestat, indiferent că acesta are sau nu legătură cu evoluția pe care ne-o dorim. Să fiu mai explicit.