marţi, 27 iunie 2017

Vizita lui președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

loading...
Vizita lui președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

În urmă cu 39 de ani, pe aceiași peluză de la Casa Albă, cu surle, trâmbițe și protocol, Nicolae Ceaușescu era scos în conferință de presă de către al treizeci și nouălea președinte al SUA, Jimmy Carter. Într-un context istoric și geopolitic diferit, democratul  Jimmy Carter a elogiat personalitatea lui Nicolae Ceaușescu și poporul român căruia, ca și republicanul Donald Trump, îi prevedea un viitor luminos.

Dincolo de festivism, propagandă și un protocol atent executat, vizita din 1978 a lui Nicolae Ceaușescu a avut și urmări practice, de importantă economică semnificativă pentru România. Spre exemplu, a fost momentul în care s-a prelungit Acordul de Schimb, dintre SUA și România, prin care se estima, chiar de Jimmy Carter, că schimburile comerciale dintre cele două state ajungeau la un miliard de dolari. Și asta în 1978! Congresul a aprobat prelungirea pe trei ani a acordului comercial și a reînnoit Clauza națiunii celei mai favorizate,  acordată deja României, pentru încă 12 luni. Oficialitățile române au semnat un acord cu Control Data Corporation din Minneapolis (în sectorul prelucrării datelor, al computerelor și alte domenii înrudite), precum și alte acorduri de cooperare economică și tehnică, toate încheiate pentru zece ani. Acordul în domeniul informatic a fost primul de acest fel între o firmă americană și România. La aceasta se adăuga vânzarea către statul român a unor licențe în tehnica de vârf. Acestea au fost în mare rezultatele vizitei din 1978, a lui Nicolae Ceaușescu, în capitala “occidentului dușmănos”, în plină epocă a „Războiului Rece”.

Ce a fost, dincolo de festivism și propagandă în vizita la Washington, făcută de Klaus Iohannis la „Aliatul Transatlantic”, în plină perioadă de cooperare?

Păi, putem enumera o bătaie pe umăr, dată de Trump lui Iohannis, mult prea familiară pentru a fi sinceră, un fel de bătaie amicală pe umăr, pe care clientul casei o dă chelnerului care a servit perfect supa. Această bătaie pe umăr ar fi putut fi o recunoaștere amicală a rolului României în politica externă, sau a aportului lui Iohannis în domeniu, dacă România sau Iohannis ar fi avut vreun rol sau aport în politica externă.  Mai putem enumera mesajele de genul președintele american ne iubește și ne prevede un viitor luminos sau mesajul că Iohannis este popular (!?). Spre final,  Donald Trump ne-a mai spus că ne apreciază că ne respectăm angajamentul de a aloca 2% pentru înarmare și că suntem importanți în bătălia contra ISIS ?! Tot la capitolul vorbe mai consemnăm și că cel mai puternic om al planetei ne-a dat asigurări că relația dintre București și Washington este mai bună ca niciodată. La capitolul câștiguri practice pentru românii plătitori de taxe, din vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă a rămas un evaziv “mai vorbim”, ca răspuns la principala noastră problemă, cea a ridicării vizelor.

În schimb, Klaus Iohannis, vorba lui Vanghelie „pe persoană fizică” a obținut o susținere ceva. A obținut susținerea, cel puțin declarativă, a șefului administrației americane pentru marota numită “lupta împotriva corupției” care, în condițiile dezagregării accentuate a partidelor de dreapta, îi va ține loc, lui Klaus Iohannis, ca rampă de lansare în cursa spre cel de-al doi-lea mandat la Cotroceni. Bineînțeles că acest mesaj, de susținere a luptei împotriva corupției îi va permite lui Iohannis să țină pe funcțiile din justiție tristele figuri compromise ce întruchipează „Statului de drept”, precum Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr etc.

Privită în această lumină, după umila mea părere, vizita oficială a lui Klaus Iohannis la Washington a fost un eșec prezentat triumfalist de o pleiadă de jurnaliști, deveniți cu sau fără voie propagandiști, dar un eșec care îl reinventează pe Klaus Iohannis președintele jucător.

Editorial de Silviu Molnar

 

loading...

Comenteaza aceasta stire

Pervertirea coanei Justiția

Acoperite de zgomotul de fond, creat de moțiunea de cenzură și căutarea unui nou premier, înregistrările cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi tind să treacă neobservate, deși din ele rezultă o stare de fapt și anume aceea că justiția românească nu este una pentru binele societății, ci la nivelul DNA este poliție politică.

Vizita lui președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

Revanșa trupei
De Sorin-Lucian Ionescu 12 iunie 2017

S-au spus multe lucruri în ultima vreme despre teatrul constănțean, cele mai multe în contextul nefericit al mediului cultural de la noi, al deciziilor nefericite luate în domeniu de către autorități, al relativei apatii a publicului local în fața actului cultural autentic, autohton și mai elitist, al cocălăriei și hipsterelii specifice litoralului (Neversea, neverend...) etc.

S-a dus tot praful de pe tobă

Cei care au presarat, si nu au fost putini, praf de aur peste imaginea vizitei de lucru a presedintelui Klaus Iohannis in Statele Unite au toate motivele sa fie dezamagiti. Elogiile lor s-au spulberat mai repede decat mi-as fi putut imagina.

Gâlceava din conjurație

Am prezentat, vineri, lista capilor conjuratiei. Mijloacele prin care au creat statul paralel. Cel care s-a substituit institutiilor alese democratic. Am aratat, pe scurt, care au fost obiectivele finale ale acestei lupte pentru putere. Mai mult decat atat, am facut si o lista cu personajele politice care functionau pe post de jolly-joker. Dar, la un moment dat, un razboi intern a zguduit grupul complotistilor. Ce a determintat declansarea acestuia?

Conjurația

Cum a fost creat statul paralel? Cine si de ce l-a substituit pentru a lua fraiele puterii de la cei alesi in mod democratic? In ce scop? Si ce s-a intamplat cu aceasta conjuratie? Unde s-a rupt ea? De ce? Cum actioneaza, in prezent, eminentele cenusii?

Europa ne respectă dacă și noi ne respectăm

Azi vă propun să disecăm puțin zgomotul de fond ce tinde să acapareze dezbaterea publică și care are ca subiect menținerea sau nu a celebrului MCV - mecanism de cooperare și verificare în domeniul Justiției pe care la un moment dat, aproape cu zece ani în urmă, Uniunea Europeană l-a instituit pentru justiția românească.

Limbricul de presa

Acest domn, Alexandru Costache, de la TVR, ne anunta, sub titlul “Vesti de la puscarioara”, ca “Varanul Felix matura curtea penitenciarului, iar bursucul veninos Severin pare foarte odihnit, ii merge bine”.

A fost spionată, în pat, Ioana Băsescu?

Fostul presedinte Traian Basescu a reclamat insistent faptul ca ancheta procurorilor in cazul fiicei sale Ioana a mers atat de departe, incat i s-au pus acesteia microfoane sub pat. Iar iubitul ei, Giovanni Francesco, a fost transformat in denuntator.