luni, 22 ianuarie 2018

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

În urmă cu 39 de ani, pe aceiași peluză de la Casa Albă, cu surle, trâmbițe și protocol, Nicolae Ceaușescu era scos în conferință de presă de către al treizeci și nouălea președinte al SUA, Jimmy Carter. Într-un context istoric și geopolitic diferit, democratul  Jimmy Carter a elogiat personalitatea lui Nicolae Ceaușescu și poporul român căruia, ca și republicanul Donald Trump, îi prevedea un viitor luminos.

Dincolo de festivism, propagandă și un protocol atent executat, vizita din 1978 a lui Nicolae Ceaușescu a avut și urmări practice, de importantă economică semnificativă pentru România. Spre exemplu, a fost momentul în care s-a prelungit Acordul de Schimb, dintre SUA și România, prin care se estima, chiar de Jimmy Carter, că schimburile comerciale dintre cele două state ajungeau la un miliard de dolari. Și asta în 1978! Congresul a aprobat prelungirea pe trei ani a acordului comercial și a reînnoit Clauza națiunii celei mai favorizate,  acordată deja României, pentru încă 12 luni. Oficialitățile române au semnat un acord cu Control Data Corporation din Minneapolis (în sectorul prelucrării datelor, al computerelor și alte domenii înrudite), precum și alte acorduri de cooperare economică și tehnică, toate încheiate pentru zece ani. Acordul în domeniul informatic a fost primul de acest fel între o firmă americană și România. La aceasta se adăuga vânzarea către statul român a unor licențe în tehnica de vârf. Acestea au fost în mare rezultatele vizitei din 1978, a lui Nicolae Ceaușescu, în capitala “occidentului dușmănos”, în plină epocă a „Războiului Rece”.

Ce a fost, dincolo de festivism și propagandă în vizita la Washington, făcută de Klaus Iohannis la „Aliatul Transatlantic”, în plină perioadă de cooperare?

Păi, putem enumera o bătaie pe umăr, dată de Trump lui Iohannis, mult prea familiară pentru a fi sinceră, un fel de bătaie amicală pe umăr, pe care clientul casei o dă chelnerului care a servit perfect supa. Această bătaie pe umăr ar fi putut fi o recunoaștere amicală a rolului României în politica externă, sau a aportului lui Iohannis în domeniu, dacă România sau Iohannis ar fi avut vreun rol sau aport în politica externă.  Mai putem enumera mesajele de genul președintele american ne iubește și ne prevede un viitor luminos sau mesajul că Iohannis este popular (!?). Spre final,  Donald Trump ne-a mai spus că ne apreciază că ne respectăm angajamentul de a aloca 2% pentru înarmare și că suntem importanți în bătălia contra ISIS ?! Tot la capitolul vorbe mai consemnăm și că cel mai puternic om al planetei ne-a dat asigurări că relația dintre București și Washington este mai bună ca niciodată. La capitolul câștiguri practice pentru românii plătitori de taxe, din vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă a rămas un evaziv “mai vorbim”, ca răspuns la principala noastră problemă, cea a ridicării vizelor.

În schimb, Klaus Iohannis, vorba lui Vanghelie „pe persoană fizică” a obținut o susținere ceva. A obținut susținerea, cel puțin declarativă, a șefului administrației americane pentru marota numită “lupta împotriva corupției” care, în condițiile dezagregării accentuate a partidelor de dreapta, îi va ține loc, lui Klaus Iohannis, ca rampă de lansare în cursa spre cel de-al doi-lea mandat la Cotroceni. Bineînțeles că acest mesaj, de susținere a luptei împotriva corupției îi va permite lui Iohannis să țină pe funcțiile din justiție tristele figuri compromise ce întruchipează „Statului de drept”, precum Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr etc.

Privită în această lumină, după umila mea părere, vizita oficială a lui Klaus Iohannis la Washington a fost un eșec prezentat triumfalist de o pleiadă de jurnaliști, deveniți cu sau fără voie propagandiști, dar un eșec care îl reinventează pe Klaus Iohannis președintele jucător.

Editorial de Silviu Molnar

 

Comenteaza aceasta stire

Înalta Curte a fost umilită

Înalta Curte de Casație și Justiție nu are niciun cuvânt de spus în legătură cu activitatea de legiuitor a Parlamentulul. Magistrații pur și simplu trebuie să aplice legile, astfel cum sunt ele făcute de Parlament. Umilința este maximă.

Liberalii perseverează. În prostie!

Ultimele declarații ale lui Ludovic Orban sunt relevante. Liberalii transpiră pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre parlamentarii PSD să voteze împotriva noului Guvern sau pur și simplu să chiulească din Parlament. Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică.

Liberalii perseverează. În prostie!

Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică

Cine a stricat petrecerea?
De Neptun TV 18 ianuarie 2018

Președintele Klaus Iohannis se punea de-a curmezișul, blocând posibilitatea unui al treilea Guvern PSD plus ALDE, declanșând o criză politică severă și provocând în final alegeri anticipate, în speranța că la capătul acestui proces va putea fi construită o majoritate de Dreapta.

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.