miercuri, 13 decembrie 2017

Votul din CSM vrea să spună: Noi procurori și judecători vrem să facem politică nu justiție

Votul din CSM vrea să spună: Noi procurori și judecători vrem să facem politică nu justiție

                                                                                                                           Editorial de Silviu Molnar

Avizul negativ dat legilor justiției de către Consiliul Superior al Magistraturii era unul previzibil, în condițiile în care acest pachet de legi își propune să introducă măsura sancționării magistraților, atunci când deciziile lor, fie că sunt judecători sau procurori sunt strâmbe, iar zeița cu balanță pare dezlegată la ochi.

Evul Mediu a fost marcat de injustiția legilor și de impunerea deciziilor judecătorești în funcție de factori subiectivi, precum plata judecății, sau interesele politice și pecuniare ale seniorului, adică ale stăpânitorului.

Pentru ca toate deciziile strâmbe, să nu fie contestate, în epoca întunecată a fost inventată sintagma de „drept divin”. Conceptul a devenit rapid o doctrină prin care era justificată puterea nedemocratică, deciziile strâmbe, în general abuzarea și pervertirea conceptelor de adevăr, dreptate, justiție. Explicația era una simplă: Asta e voința lui Dumnezeu! Și nici nu mai conta restul, precum adevăr, dreptate, justiție socială. Această justificare implica adesea și trimiteri la o genealogie mitică, la o 'sămânță aleasă'.

Extrapolând un pic, nu vi se pare că în aceste zile, cei care se opun schimbării legilor justiției vorbesc despre deciziile justiției ca fiind de necomentat, iar despre magistrați ca fiind deasupra oricărei critici, precum 'sămânță aleasă'. Cu alte cuvinte, aparatului din magistratură, reprezentat de CSM nu îi convine că, după ce proiectul lui Tudorel Toader devine lege, precum un medic, sau precum un șofer profesionist și magistratul va trebui să plătească atunci când greșește. Lipsa de răspundere profesională este considerată se pare un apanaj al funcției, dar și un semn de independență în exercitarea funcției, întocmai ca sintagma medievală: Asta e voința lui Dumnezeu!

Talibanii menținerii actualei stări de fapt eludează și câteva argumente care recomandă schimbarea actualelor mecanisme ce guvernează justiția românească. Dintre acestea cel mai important este acela că România este pe locul trei în topul țărilor Uniunii Europene cu cele mai multe reclamații la CEDO, iar cuantumul despăgubirilor anuale, plătite de statul românâ celor care abia la Strasbourg și-au găsit dreptatea se ridică la milioane de euro.

Și o altă ciudățenie: Actualele legi ce guvernează funcționarea justiției românești au fost impuse în 2005, de către Monica Macovei, la cererea lui Traian Băsescu, prin asumarea răspunderii guvernului, deci fără nici o consultare publică sau drept la replică, din partea vreunui organism profesional. Acum, însuși discuția publică despre schimbarea acestor legi este una contestată.

Privit în această lumină, avizul negativ dat la CSM legilor justiției pare să fie un scuipat pe obrazul contribuabilului, o flegmă, de la o castă născută din împerecherea ideilor lui Traian Băsescu cu dibăcia malefică a Monicăi Macovei.

Comenteaza aceasta stire

'Politically Correct': despre abrevieri și etichete aberante. Astăzi, despre TFL

Deși sună bine la prima vedere, termenul lasă loc la o serie de întrebări legitime. Prima dintre ele ar fi: oare cele două etichete – „frumos“ și „liber“ – îi definesc cel mai bine pe cei tineri? De ce „frumos“, și nu „inteligent“? Poate pentru că, în era Facebook, Instagram, etc. și a revistelor glossy, adjectivul „inteligent“ este, cumva, desuet?

Greșeala fatală a lui Ludovic Orban

Mișcările de protest, chiar dacă nu au fost spontane și chiar dacă nu au fost legale, pentru că nimeni nu a solicitat o autorizație pentru ele, au avut totuși, până duminică, o legitimitate morală.

Ungaria da, România ba
De Sorin-Lucian Ionescu 11 decembrie 2017

Și mai interesant și surprinzător (pentru unii) este că Ungaria atrage O TREIME din investișiile chineze în Europa Centrală și de Est, deci nu mai e vorba doar de fostele țări comuniste. Iar importurile Chinei din Ungaria (cel mai probabil high tech, că doar nu grîu, oi sau porumb) au cresut în ultima vreme cu 20%! Numai anul trecut, schimburile bilaterale au crescut cu peste 10%, ajungînd la aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce face din Ungaria al treilea partener economic și comercial al Chinei din Europa!? Ungaria a fost clar, anul trecut, cea mai importantă sursă de importuri a Chinei din Europa.

Scânteia care îl aruncă în aer pe Liviu Dragnea

În linii mari, PSD este în prezent dominat de trei grupări. Cea mai consistentă este alcătuită din cei care au perceput pericolul statului paralel și care s-au angajat într-o luptă fără precedent împotriva acestuia. În esență, statul paralel este perceput ca fiind tot ce intervine în deciziile importante, fără a avea o legitimitate conferită de Constituție sau de electorat.

La câtă suveranitate renunțăm?

Și dacă pilonii care susțin întregul eșafodaj al gândirii moderne încep să se clatine sau chiar dispar, atunci tot ceea ce știm trebuie reevaluat. Și analizat dintr-o cu totul și cu totul altă perspectivă. Prin urmare, mai este România un stat suveran? Mai este politica noastră externă o expresie a politicii interne? Da sau nu?

Radicalii liberi

Dacă acestea sunt obiectivele reale sau nu, aceasta este o dilemă care va continua să frământe opinia publică. Dacă România este sau nu expusă unor atacuri cum sunt cele reclamate de demonstranți, din nou trebuie să stabilim cu certitudine.

China ciudată
De Sorin-Lucian Ionescu 7 decembrie 2017

Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.

Suntem totemiști

Imaginați-vă un prehominid acum 3.5 milioane de ani. Mic, pipernicit, neajutorat. Se aude un foșnet în ierburi. - O fi vântul, zice. Și era un prădător care tocmai îi închide șansa de a-și transmite prin urmași, genele. Sau e un prădător și fuge... Cu toate că era vântul. O reacție fals pozitivă a celor care au lăsat urmași.

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Ambasadori americani acuzați de trafic de influență

Printr-un amplu document, sunt precizate faptele pentru care aceștia sunt incriminați în dosarul Microsoft. Compania însăși face și ea obiectul sesizării.

Denunț adresat Procurorului General al Statelor Unite

Voi posta de fapt două denunțuri. Unul adresat Procurorului General al Statelor Unite, Jeff Sessions, și altul chiar președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două documente au un conținut identic. Informațiile din aceste documente nu pot fi sub nicio formă ignorate de autoritățile din Statele Unite. Și nici nu vor fi.

În România s-a declanșat Războiul Rece!

Din ce în ce mai multe persoane și instituții, nu numai din România ci și din străinătate, sunt antrenate într-un veritabil Război Rece declanșat la București. Disputa acestuia, care îi are drept protagoniști principali, pe de-o parte, pe liderii majorității iar pe de altă parte pe însuși președintele Klaus Iohannis, se desfășoară în jurul a două teme incendiare.

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.