joi, 18 iulie 2019

Zeci de mii de tone de alge au fost strânse de pe plaje de la începutul sezonului estival

Zeci de mii de tone de alge au fost strânse de pe plaje de la începutul sezonului estival

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral  a adunat de la începutul anului și până în prezent aproape 20.000 de tone de deșeuri de pe întreg litoralul românesc (90% sunt alge) și a aplicat operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor  impuse  prin procesele verbale  întocmite în urma controalelor.

Aproximativ 20.000 de tone de alge adunate de pe litoral

 Până la deschiderea sezonul estival, A.B.A. Dobrogea – Litoral a adunat de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deșeuri constând în alge, depozite de scoică și corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costinești. În urma lucrărilor de igienizare manuală și mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai 2016 și până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului și până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deșeuri,.

 În acest an, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce privește colectarea algelor de pe litoralul românesc este înregistrat în anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 t, în 2014 - 18.849 t, în anul 2013 - 9.565 t, în anul 2012 - 24.750 t.

Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajații instiuției noastre strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășeșete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acționează în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu 45 de muncitori și peste 20 de utilaje ( 5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacități, 4 buldoexcavatoare).

Pentru strâgerea algelor, A.B.A. Dobrogea – Litoral acționează pe toata linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății.  

Numai de pe un sector s-au adunat 600 de tone de deșeuri

 O situație deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Navodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit sa predea plaja administratorului în condițiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcțiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amenda în valoare de 5.000 de lei. Menționăm că în urma dezafectării  construțiilor de pe sectorul Năvodari II s-au generat aproximativ 600 de tone de deșeuri. În urma igienizarii efectuate de Admnistratia Bazinala de Apă Dobrogea-Litoral, noul sector de plaja a fost scos la licitație și a fost predat noilor operatori de plajă.

Controale pe toate sectoarele de plajă

 De la sfârșitul lunii iunie, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acțiunile de control de colegii de la cele zece Admnistrații Bazinale de Apă din țară și de cei de la Administrația Națională „Apele Române”. În perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale dintre care 2 avertismente și 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Menționăm că rolul Inspecției din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare și control și nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficiențelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafețelor pe care sunt amplasate construcțiile care depășesc dimensiunile prevazute în PUZ, etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancționat.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Seară specială la Ateneul Român! Nicolae Voiculeț a cântat la 'Naiul de Aur al României', în finalul președinției române la Consiliul UE!
De Neptun TV 14 iulie 2019

'Naiul de aur al României' va putea fi văzut și auzit la concerte itinerante organizate de către Asociația Culturală Nicolae Voiculeț pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Național de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluției și declinului industriei aurifere din România.

CONSTANȚA. A murit tatăl unei fete care a sfârșit în incendiul de la Beirut: 'A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Tătăl uneia dintre fetele moarte în incendiul de la Beirut a încetat din viață. A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă.

CONSTANȚA. Proiecții de film în aer liber, pe faleza Cazinoului!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Proiecțiile de la malul mării reprezintă o avanpremieră a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh București, ce va avea loc în stațiunea Eforie Sud în luna august. Intrarea la toate cele trei proiecții de pe faleză este gratuită.

Nicolae Voiculeț, la Neversea. Discuție cu JessieJ, ce i-a mărturisit cântăreața
De Neptun TV 9 iulie 2019

Nicolae Voiculeț a prezentat ca și atracție turistică din România, cele două festivaluri Untold & Neversea (Potențiale branduri de țară) în videoclipul de promovare a turismului românesc pe care l-a lansat acum câteva luni împreună cu Ilie Năstase la invitația Ministerului Turismului.

CONSTANȚA. Cu Mercedesul în pragul bisericii, noaptea - tineri filmați în timp ce urinau pe florile plantate de copii în grădină
De Neptun TV 6 iulie 2019

Câțiva tineri au intrat cu mașina pe platoul din fața unei biserici, iar la un moment dat au urinat pe florile plantate de copii, zilele trecute, în grădina bisericii.

CONSTANȚA. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ajutor medical în cea de-a doua zi de NEVERSEA
De Neptun TV 6 iulie 2019

Cele mai multe cazuri înregistrate la punctele de prim-ajutor ale celor de la ISU au fost de escoriații și cefalee.

Trageri reale, în Poligonul Capu Midia
De Neptun TV 5 iulie 2019

Activitățile vor avea loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar tragerile vor fi executate pe ținte terestre și aeriene radio dirijate.

A început cel mai mare festival de pe plajă din Europa – Neversea
De Neptun TV 4 iulie 2019

Accesul pe plaja NEVERSEA se face prin Portul Tomis. Odată ajunși în zona festivalului, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă fanii festivalului este să schimbe biletul într-o brățară de festival la unul din punctele de check-in. Posesorul biletului trebuie doar să se prezinte la cortul de check-In, în intervalul 14:00 – 06:00, cu un bilet cu cod de bare valid și o carte de identitate, pentru a intra în posesia brățării de festival. Tinerii sub 18 ani vor avea nevoie, pe lângă bilet și actul de identitate, și de documentul care atestă acordul părinților. Accesul minorilor sub 14 ani este permis doar pe baza unui bilet valid și însoțit de un părinte.

NEVERSEA 2019. Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței
De Neptun TV 2 iulie 2019

Primăria Constanța anunță instituirea unor restricții de circulație valabile de joi, 4 iulie, până luni, 8 iulie. În acest interval se va desfășura Festivalul Neversea.

Destin frânt la doar 19 ani - Mădălina a fost găsită înecată în zona plajei 'La Baldachine' din Vama Veche!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Pe 27 iunie, Mădălina a împlinit 19 ani, iar ziua de naștere și-a petrecut-o în Vama Veche, acolo unde lucra.

CONSTANȚA. Totul despre NEVERSEA - cel mai mare festival pe plajă din Europa începe joi! Noutățile ediției 2019
De Neptun TV 1 iulie 2019

Cel mai mare festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, va începe la Constanța joi, 4 iulie

Sărbătoare mare: Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci niciodată în această zi, e păcat mare!
De Neptun TV 29 iunie 2019

Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Un secol de la semnarea tratatului de la Versailles. Cum era văzută România
De Mediafax 28 iunie 2019

Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând crearea Ligii Națiunilor, după negocieri purtate timp de șase luni la Conferința de Pace. "Tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 au confirmat desăvârșirea unității naționale române", scrie Constantin I. Stan.

CONSTANȚA. Sistemul gratuit de biciclete pentru public, la o lună de funcționare: patru stații au fost vandalizate
De Neptun TV 28 iunie 2019

Patru stații de biciclete au fost vandalizate la Constanța, în doar o lună de funcționare a sistemului public de bike-sharing.

CONSTANȚA. Violeta are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi: 'Sunt pregătită să lupt și îmi doresc foarte mult să mă vindec'
De Neptun TV 27 iunie 2019

O mică durere în corp a dus la descoperirea unei boli care amenință viața. I s-a întâmplat Violetei Stanciu, o mamă din Adamclisi, care a aflat, mergând la medic, că viața ei este în mare pericol dacă nu urmează urgent un tratament dificil.

CONSTANȚA. Gestul revoltător al unui bărbat aflat cu un copil în brațe, după ce un salvamar i-a spus să iasă din marea agitată!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Un turist cu un copil în brațe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

CONSTANȚA. Festival dedicat înghețatei și dulciurilor, în Piața Ovidiu!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Înghețata și dulciurile vor fi vedetele din Piața Ovidiu, de la festivalul care va delecta constănțenii și turiștii în acest weekend.

Horia Constantinescu, șef cu acte în regulă la CJPC
De Neptun TV 26 iunie 2019

Concursul a fost organizat de către ANFP la solicitarea Autorității pentru Protecția Consumatorului, fiind scoare la concurs mai multe posturi de comisar șef la nivel de țară.

Constanța: Activitatea a opt unități de alimentație publică din Eforie, suspendată de Protecția Consumatorului
De Neptun TV 25 iunie 2019

Potrivit acestuia, nereguli au fost constatate și pe plaje, nefiind îndeplinită prevederea legală potrivit căreia șezlongurile să fie amplasate pe cel mult pe 70% din suprafață.

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.