vineri, 21 iunie 2019

1 iunie marchează Ziua internațională a copilului în 50 de țări. Programul în România

De Mediafax 12:02, 1 iunie 2019 41 vizite Social
1 iunie marchează Ziua internațională a copilului în 50 de țări. Programul în România

Ziua copilului prinde toate lunile anului, dar 1 iunie e marcat în 50 de țări, iar România se numără printre spațiile în care aniversarea este programată în prima zi a primei luni de vară.

Ziua internațională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de țări din lume pe 1 iunie.

Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federația Democratică Internațională a Femeilor, la Moscova. În unele țări Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu exite o țară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial. În Congo și Camerun, pe 25 decembrie, în lumea arabă, Franța, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie, în Australia, în a patra miercuri din octombrie, în Nepal, Austria și Germania, în 14 și 20 septembrie, în Uruguay, în prima duminică din august, în Indonezia, pe 23 iulie, în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 și pe 14 în 2020, în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 și pe 10, în 2020, în Turcia, pe 23 aprilie, și așa mai departe, până în Bahamas, unde Ziua Copilului este prima zi de vineri din ianuarie.

În București, sâmbătă, în intervalul orar 11.00 - 18.00, copiii de toate vârstele sunt invitați să pătrundă în universul magic și plin de aventuri din spatele porților Teatrului Odeon: cea de-a II-a ediție a Zilei Copilului la Odeon.

Aventura din acest an începe cu un bilet de intrare #magicOdeon. Toții copiii care aleg să pornească în aventură trebuie să exploreze, pe baza unei hărți, un traseu plin de comori, învățăminte și, mai ales, de… spectaculos. Un "tunel magic" îi conduce către povestea măștilor de teatru, o "cărare a ghicitorilor" le pune la încercare pofta de joacă, pe o "corabie a viselor" se cufundă în marea bucuriilor, întreaga Sală Majestic le deschide o lume nouă, în care ei devin actori și sunt, deopotrivă, fermecați de pe pontonul din "Auditorium Majesticum". 
"Planșa micului arhitect" îi duce departe în timp, într-o călătorie în care ei sunt cei care ne arată un Teatru Odeon al viitorului, poate mai bun, desenat chiar de ei.

Scenariul evenimentului, creat de dramaturgul Mihaela Michailov, invită copiii într-un univers unic, în care, dincolo de joc și joacă,se încearcă pregătirea publicul spectator din viitor.

Povestea o vom îndulci cu înghețata celor de la Puro&Bio Romania și o vată de zahăr ca din povești, care aduce marea cu sine, tocmai din Constanța.

Actorii Teatrului Odeon vor fi alături în călătorie, ghidând, povestind, interpretând și mai ales bucurându-se alături de cei suficient de curajoși și curioși cât să ia parte la o aventură de neuitat.

Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări pe site-ul Teatrului Odeon.

Fiindcă nu se poate 1 iunie fără joacă, la Muzeul Țăranului este programată o zi de distracție în ateliere și la filme, pentru copii de toatre vârstele.

Un atelier de pictură pe sticlă susține Bogdan Herăscu între 10.00 și 11.20. În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate este predată tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă, ”veniți pietricele și plecați munticei”, spune organizatorul. Întâlnirea are loc la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minimum 7 ani, maximum 80 iar numărul de participanți este de 8 persoane.

Un Atelier de modelaj în lut propune Crina Cranta, sâmbătă, între 11.00 și 12.30. ”Ce am putea face astăzi mai potrivit decât jocuri? Vom gândi strategii și vom proiecta jocuri , pornind de la cele preferate, apoi vom modela figurine și pioni, trasee și alte elemente”, spun cei care susțin evenimentul gândit pentru 10 participanți trecuți de 6 ani. Costul pentru participare este de 15 lei de persoană și se achită la atelier.

Ovidiu Simionescu vine cu un atelier de modelaj în argilă și ceară între 11.30 și 13.00 iar temele sunt circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic și lumea subacvatică. În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor. Se ține la Atelierul de hârtie manuală pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o serie de activități distractive, conferințe, ateliere de creație cu imaginație și laboratoare de știință, precum și o expoziție cu animale vii, adusă la muzeu de Asociația „Pajura”. De la distracția în aer liber nu vor lipsi nici carismaticii actori Tony Dumitrescu (Dilu) și Brîndușa Ionascu (Dila), care vor însufleți petrecerea prin jocuri, concursuri și multe alte surprize.

Cei mici vor avea prilejul să participe la numeroase ateliere desfășurate atât în aer liber cât și în sălile atelier ale muzeului, precum și la o ediție specială a întâlnirii cu temerarii exploratori Dodi și Roni.

Itsy Bitsy se poate lăuda că a făcut posibil ca ziua de 1 iunie să fie Zi Liberă Națională și organizează cel mai mare eveniment de joacă parinți-copii din București. Anul acesta, pe 1 iunie, Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti va găzdui 1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy Festival, în care aducem activități pentru toată familia, jocuri și concursuri, distracție și o mulțime de surprize.

Este anunțată distracție timp de 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara, cu cele mai îndrăgite personaje Itsy Bitsy.

Ziua Copilului e sărbătorită la Rezidența BRD Scena9 de dimineața până seara, cu ateliere în parteneriat cu Asociația Da'DeCe, De basm și Rokolectiv Festival.

Participarea e gratuită la toate atelierele. Între 11.00 și 13.00, Care-i faza cu arta contemporană? e un atelier pentru copii și părinți în cadrul expoziției “Spațiu (Continuare și sfârșit)”, adresat micuților cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Atelierul e gândit sub forma unui exercițiu în care spiritul de observație, capacitatea de a descrie obiecte, senzații și forme, sau simpla curiozitate și imaginația sunt tot atâtea moduri de a explora spațiul și lumea înconjuratoare.

Între 14.00 și 15.00 sun anunțate Lecții de(spre) nesupunere, un atelier pentru copiii cu vârste între 8 și 10 ani coordonat în curtea Rezidenței de Laura Grunberg. Înscrierile se fac printr-un mesaj privat pe pagina Rezidența BRD Scena9

Caravana Nesupuselor (proiect De basm) se oprește și în București. Copiii vor descoperi prin joc și dialog interactiv ce înseamnă nesupunerea și la ce este bună ea pentru pentru fiecare în parte dar mai ales pentru lume. Se vor lua la trântă cu stereotipurile cele rele, vor descoperi că succesul este de mai multe feluri iar în final vor aduce un omagiu nesupuselor din viața lor, arată cei de la Scena 9. De la orele 16.00, 17.00 și 17:0.30 și 18.30 se face Sgomot, atelier pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani în holul Rezidenței cu Cătălin Matei (Sillyconductor). Sgomot este un laborator de științe muzicale înființat acum mai bine de 3 ani de Sillyconductor, sound artist din București. Sgomot e mereu altfel, de la workshopuri bazate pe vibrație pentru copiii cu dificultăți de auz la ateliere de folio sau field recording pentru adolescenți sau instalații interactive pentru cei foarte mici care se bucură să audă o floare râzând atunci cînd e mirosită.

În perioada 29 mai - 2 iunie Bookfest Junior se desfășoară în același timp cu Salonul Internațional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăști nr. 65-67 (Piața Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special de evenimente: Colțul de lectură Bookfest Junior amenajat de JYSK Romania. ”Bookfest Junior 2019 este un prilej pentru copii de a descoperi lumea minunată a cărților. Vor fi lansate cele mai așteptate titluri pentru copii și adolescenți, vor fi organizate întâlniri cu autorii și ilustratorii cărților. Vor avea loc atât în standul editurilor, pe scene, cât și în standul Bookfest Junior nenumărate ateliere bilingve, de lectură creativă, festivități de premiere pentru concursurile de eseuri, precum și multe activități de desenat, colorat și bricolat”, arată organizatorii.

Și Comuna Mogoșoaia sărbătorește Ziua Copilului. Publicul este așteptat începând cu ora 11.00 în Parcul Mogoșoaia la o sărbătoare de poveste. ”Copiii de toate vârstele se vor bucura, rând pe rând, de o mulțime de jocuri și jucării, ateliere de pictură, picturi pe față, mascote, baloane, popcorn și vată de zahăr. De la ora 15:00, Magicianul Teo va aduce și mai multă bucurie pe chipul celor mici cu un spectacol de neuitat! 1 iunie, o sărbătoare de tradiție în comunitatea noastră, o sărbătoare despre copii și copilărie, despre generozitate și dăruire, despre inocență și momente frumoase. Să ne lăsăm inspirați de bucuria lucrurilor simple pentru ca nu-i așa? limita de vârstă nu există atunci când este vorba de copilul din noi…”, spun organizatorii.

Timișorenii au întâlnire în parcul Botanic, de la ora 9.00, pentru a pregăti viitoarea generație de bicicliști. ”Pe 1 iunie, organizăm pentru al doilea an consecutiv Pedalarea copiilor. Până atunci, vă invităm să urmăriți pagina Verde pentru Biciclete și cea a evenimentului, unde vă așteaptă surprize și informații utile”, au anunțat organizatorii.

Biserica Neagră își deschide porțile tuturor copiilor la Brașov. În intervalele orare 10.00 - 13.30 și 15.00 - 19.00, toți copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit. Programul de vizitare al Bisericii Negre se va întrerupe între orele 13.30 - 15.00, pe durata desfășurării în interiorul lăcașului de cult a unei cununii religioase. În perioada verii copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de intrare gratuită la toate cele 35 concerte de orgă care vor avea loc în Biserica Neagră.

De ziua copilului, 1 iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, are loc cea de-a XII-a ediție a Târgului Național de Jucării. Proiectul își propune realizarea unui dialog direct, nemijlocit, între meșterii populari și vizitatori, dar încurajarea generației tinere de a cunoaște și proteja, de a-și însuși și perpetua tradiția culturală. Timp de trei zile, peste 25 de meșteri, artiști și animatori, vor aduce în fața publicului jucării realizate prin tehnici tradiționale sau le vor reinterpreta prin tehnici moderne, cu utilizarea materialelor ecologice.

La Iași, Kidsland Club din Iulius Mall dă petrecere de rămas bun până la dereschiderea noului spațiu dedicat copiilor. Cei mici sunt așteptați să uite de tablete, telefoane, console și alte gadget-uri pentru câteva ore în care pot să învețe jocurile și joaca de odinioară cu cântece, Baba Oarba, Țară, Țară, vrem ostași, Rațele și vânătorii, De-a v-ați ascunselea sau Prinselea ca și cu o paradă a mascotelor. Intrarea este 15 lei pe oră pentru fiecare copil.

Nu vor lipsi momentele de teatru și animație pentru copii, presărate cu diferite meștesuguri tradiționale prin spectacolele ”Croitorașul” și Hainele cele noi”, o reinterpretare a unor basme celebre. De asemenea, sâmbătă și duminică, Asociația Veteres Milites va oferi vizitatorilor lecții interactive de reconstituire istorică.

Comenteaza aceasta stire

Ploile au făcut ravagii: Case inundate și mașini avariate în urma furtunilor, în 21 de localități din țară
De Neptun TV 20 iunie 2019

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții din cauza inundațiilor după furtuni în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Solstitiu de vara 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată în această zi magică
De Neptun TV 19 iunie 2019

Solstițiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu! Ce a apărut pe cer VIDEO
De Neptun TV 19 iunie 2019

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu în Timiș!

Nicolae Voiculeț, moment unic la Festivalul Literar Mihai Eminescu
De Neptun TV 17 iunie 2019

Nicolae Voiculeț va crea un moment cu totul special la ediția din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu", care va avea loc sâmbătă, la Dumbrăveni.

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.

Radu Mazăre se însoară
De Neptun TV 7 iunie 2019

Radu Mazăre se însoară!

Bilanț ÎNFIORĂTOR după prăpădul făcut de ploi și inundații
De Neptun TV 7 iunie 2019

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a opt județe, precizează MAI.

CONSTANȚA. Infanteriștii marini români participă la exercițiul multinațional BALTOPS 19
De Neptun TV 6 iunie 2019

30 de infanteriști ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exercițiul multinațional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfășoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) și în apele internaționale ale Mării Baltice.

Ploile au blocat mai multe drumuri în țară - situația actualizată!
De Neptun TV 6 iunie 2019

Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza acumulării de apă sau a alunecărilor de teren în urma ploilor, în ultimele 24 de ore fiind emise 22 de avertizări de fenomene meteorologice, între care 11 au fost cod portocaliu pentru 10 județe, informează MAI.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri
De Mediafax 6 iunie 2019

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă
De Mediafax 5 iunie 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Preot din Constanța, acuzat că a abandonat o bătrână într-o mănăstire după ce i-a dat casa. 'De ce și-a bătut joc de mine?'
De Neptun TV 5 iunie 2019

Femeia trăiește de mai bine de doi ani într-o mănăstire, fiind îngrijită de măicuțele de aici. A fost adusă char de cel căruia îi lăsase casa.