luni, 26 august 2019

ZIUA DOBROGEI, sărbătorită la Constanța! Spectacol oferit de ansamblurile minorităților, pe scena Teatrului 'Oleg Danovski'

Dobrogea este un pământ primitor, unde numeroase minorităţi convieţuiesc în pace şi armonie de zeci de ani. Astăzi, se împlinesc 139 de ani de când pământul dintre Dunăre şi mare a revenit la patria mamă. Manifestările dedicate Zilei Dobrogei au început, încă de dimineaţă, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, iar mai apoi au continuat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet unde ansamblurile minorităţilor au oferit câte o mică parte din cultură fiecăreia.

De Andreea Bajdechi 19:48, 14 noiembrie 2017 248 vizite Social

Dobrogea are cu ce să se mândrească! Plaiurile ei adăpostesc un mozaic cultural. Astăzi, toate minoritățile și-au dat mâna și le-au oferit celor prezenți în sala teatrului Oleg Danovski momente din cultura și istoria Dobrogei.

În fața publicului au dansat, pe rând, tinerii din mai multe ansambluri. Etnicii turci au dat startul spectacolului. Au urmat aromânii, apoi și grecii. 

Cu ochii ațintiți spre ei au fost și autoritățile constănțene, pentru care această zi are o importanță majoră.

Pentru că este o zi specială, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie au fost premiați mai mulți elevi care au participat la unul dintre cele mai importante concursuri din cadrul proiectului “Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”.

Cea mai importantă zi a Dobrogei i-a adus pe constănțeni cu mic cu mare și la Delfinariu unde porțile au fost larg deschise și intrarea, gratuită.

Pe 14 noiembrie 1878, Dobrogea a revenit la patria mamă, după patru secole și jumătate petrecute sub dominație străină. Suveranitatea cucerită pe câmpul de luptă în Războiul de Independență a avut însă un preț uriaș: țara noastră a fost nevoită să cedeze Rusiei județele din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad și Ismail. 

Comenteaza aceasta stire