joi, 20 iunie 2019

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri

De Mediafax 11:57, 6 iunie 2019 65 vizite Social
Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

"În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de «sărbătoare națională a poporului roman» și s-a stabilit a fi sărbătorită în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești", arăta Guvernul României în 3, când s-a stabilit adoptarea acestei sărbători la nivel oficial.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române hotărâse încă din anii 1999 și 2001, ca sărbătoarea Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit tradiției, ca Sărbătoare Națională a românilor, arată Patriarhia.

Potrivit legii, Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățâmânt, cercurile și bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte. Ministerul Educației Naționale are în vedere desfășurarea, în instituțiile de învățâmânt, a unor programe dedicate acestei zile: întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare, activități specifice pentru cinstirea memoriei și comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza și ele expoziții și programe speciale.

Înălțarea Mântuitorului s-a petrecut la 40 de zile după Învierea Sa din morți. După ce Iisus Hristos a înviat și s-a arătat ucenicilor Săi, încredințându-i de realitatea actului învierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Măslinilor) din Betania, a explicat preotul Bogdan Teleanu, de la Biroul de presă al Patriarhiei.

Din relatările creștine reiese că Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălțat la Cer cu același trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat și, apoi, a înviat.

Actul Înălțării s-a petrecut în văzul oamenilor. Mântuitorul Iisus Hristos a ieșit pe străzile Ierusalimului pe care le-a străbătut împreună cu Sfinții Săi Apostoli și cu celelalte persoane adunate, conducându-i în Betania, la casa lui Lazăr, a Martei și a Mariei, acolo unde Fecioara Maria, Maica Sa, împreună cu multe persoane credincioase așteptau venirea Lui.

După ce i-a mângâiat, spunându-le că s-a apropiat clipa despărțirii de ei și a Înălțării Sale la Tatăl, au pornit împreună spre muntele Măslinilor, în grădina Ghetsimani. În fața a peste 500 de persoane, în timp ce le binecuvânta, Iisus Hristos a început să se înalțe spre Cer. Deasupra pământului a apărut un nor luminos care Îl înconjura și bolta cerească răsuna de cântări îngerești.

Sărbătoarea Înălțării introduce o altă mare sărbătoare cinstită de creștini și anume Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. De Rusalii, Sfinții Apostoli au primit putere (har) și s-au transformat din oameni timizi și simpli, în propovăduitori ai învățăturii creștine.

Privită sub acest aspect, Înălțarea Domnului la Cer constituie o piatră de hotar între perioada predicatorială a Mântuitorului Iisus Hristos și începuturile erei creștinismului.

Tradiții și obiceiuri

În această zi creștinii se salută cu „Hristos s-a înălțat!” și „Adevărat s-a înălțat!”.

În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Tradiția spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, și mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

Ispasul este o sărbătoare populară, necreștină, care se suprapune sărbătorii creștine a Înălțării Domnului. Ea este dedicată personajului mitic cu același nume. Ispasul, ca personaj, este perceput ca un om vesel și din această cauză oamenii care țin această tradiție încearcă să fie cât mai veseli în această zi. De asemenea, de Ispas se presupune că sufletele morților se pot rătăci în drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pământ și provocând rele oamenilor și animalelor.

De Ispas, oamenii își pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că și Iisus ar fi avut când s-a înălțat la ceruri și se bat cu leuștean ca să fie feriți de rele și de boli.

La fel și vitele sunt bătute cu leuștean, ca să se îngrașe, să fie sănătoase și ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: "Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!".

Tot în această zi se sfințesc plantele de leac - leușteanul, paltinul, alunul.

Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai.

În anumite zone se țin Moșii de Ispas, iar casele și mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean. Se fac pomeni pentru morți, împărțindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde și rachiu. Sunt marcate vitele și se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot roși ouă.

Conform unei legende populare, la nașterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi și liniștiti, dar caii și-au cam dat în petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai să nu fie sătui decât în joia din săptămâna a șasea de după Paști , căreia i s-a spus și "Paștele Cailor".

Se crede că, datorită abundenței vegetației din această lună, aceasta este singura zi din an în care caii se satură de păscut iarbă. Aceasta era ziua soroacelor, a termenelor limită când expirau înțelegerile sau afacerile. Cu timpul, denumirea a căpătat un caracter peiorativ: zicala „la Paștele Cailor” înseamnă a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a nu te ține de cuvânt, a amâna la nesfârșit.

Comenteaza aceasta stire

Ploile au făcut ravagii: Case inundate și mașini avariate în urma furtunilor, în 21 de localități din țară
De Neptun TV 20 iunie 2019

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții din cauza inundațiilor după furtuni în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Solstitiu de vara 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată în această zi magică
De Neptun TV 19 iunie 2019

Solstițiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu! Ce a apărut pe cer VIDEO
De Neptun TV 19 iunie 2019

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu în Timiș!

Nicolae Voiculeț, moment unic la Festivalul Literar Mihai Eminescu
De Neptun TV 17 iunie 2019

Nicolae Voiculeț va crea un moment cu totul special la ediția din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu", care va avea loc sâmbătă, la Dumbrăveni.

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.

Radu Mazăre se însoară
De Neptun TV 7 iunie 2019

Radu Mazăre se însoară!

Bilanț ÎNFIORĂTOR după prăpădul făcut de ploi și inundații
De Neptun TV 7 iunie 2019

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a opt județe, precizează MAI.

CONSTANȚA. Infanteriștii marini români participă la exercițiul multinațional BALTOPS 19
De Neptun TV 6 iunie 2019

30 de infanteriști ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exercițiul multinațional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfășoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) și în apele internaționale ale Mării Baltice.

Ploile au blocat mai multe drumuri în țară - situația actualizată!
De Neptun TV 6 iunie 2019

Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza acumulării de apă sau a alunecărilor de teren în urma ploilor, în ultimele 24 de ore fiind emise 22 de avertizări de fenomene meteorologice, între care 11 au fost cod portocaliu pentru 10 județe, informează MAI.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri
De Mediafax 6 iunie 2019

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă
De Mediafax 5 iunie 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Preot din Constanța, acuzat că a abandonat o bătrână într-o mănăstire după ce i-a dat casa. 'De ce și-a bătut joc de mine?'
De Neptun TV 5 iunie 2019

Femeia trăiește de mai bine de doi ani într-o mănăstire, fiind îngrijită de măicuțele de aici. A fost adusă char de cel căruia îi lăsase casa.