miercuri, 21 august 2019

Economic

Fondul Monetar Internațional reevaluează acordul cu România
15 ianuarie 2014

21 ianuarie se anunță zi de foc pentru România. O echipă de experți de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială va sosi la București, pentru a doua evaluare a acordului încheiat la mijlocul anului trecut și pentru completarea primei evaluări.

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele programate prin programul Early Booking
10 ianuarie 2014

Tot mai mulți români își cumpără vacanțele prin programul Early Booking. Au înțeles că un sejur cumpărat din timp le poate aduce reduceri de până la 50 la sută pentru destinațiile din țară și până la 25 la sută pentru cele de peste hotare. La mare căutare sunt vacanțele în țări exotice, caz în care turiștii pot economisi sute de euro. Pe plan intern, litoralul rămâne cel mai căutat.

Știrea zilei: Grecia și Italia vor să iasă din zona euro. România încotro?
10 ianuarie 2014

Uniunea Europeană are motive de îngrijorare cu privire la dorința unor state ca Grecia și Italia de a părăsi zona euro, în condițiile în care cetățenii Letoniei, care a trecut la modena europeană la începutul anului, se plâng de creșterea prețurilor. În România BNR-ul a anunțat astăzi un curs de 4 lei și 54 de bani pentru un euro, un nou maxim al ultimelor 7 luni.

Euro câștigă teren în fața leului
10 ianuarie 2014

Început de an greu pentru toți românii cu rate la bănci, facturi sau chirii în euro. Banca Națională a anunțat astăzi un curs de 4 lei și 54 de bani pentru un euro, un nou maxim al ultimelor 7 luni, cu 0,15 bani mai mare decât cel din ședința anterioară, când a fost cotat la 4 lei și 52 de bani.

Un viitor pentru canalul Siret - Bărăgan
9 ianuarie 2014

Cel mai ambițios proiect ceaușist este scos dintre fiarele istoriei. Vorbim de Canalul Siret - Băragan, o investiție începută înainte de 1989 și lăsată în paragină în ultimii 23 de ani. Recent, Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care s-a înființat Regia Autonomă “Administrația Canalului Siret - Bărăgan”, ceea ce înseamnă reluarea construcției.

C.A.S. mai mic cu 5% din luna iulie
9 ianuarie 2014

Vești bune pentru mediul de afaceri. De la 1 iulie, contribuțiile la asigurările sociale pentru angajatori scad cu 5 procente. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul de finanțe, Daniel Chițoiu.

Investiții pentru lapte la standarde europene
9 ianuarie 2014

Vom avea un lapte mai curat și mai sănătos pe piață, odată cu intrarea în vigoare a unor directive europene. Ne va costa, însă, și mai scump? Unii producători spun că vor mări prețul, pentru a-și acoperi costurile impuse de modernizarea lăptăriilor. Alții au fost precauți și s-au pregătit din timp pentru modificările cerute de Uniunea Europeană. Drept urmare, vor câștiga noi clienți prin menținerea acelorași tarife. Riscă să iasă de pe piață micii crescători de animale care nu-și permit însă investițiile.

Leul a pierdut teren în fața monedei europene
9 ianuarie 2014

Schimbare de situație. După ce ieri leu părea să își revină în fața monedei europene, astăzi lucrurile s-au schimbat radical, spre disperarea românilor care au credite în euro.

Leul câștigă teren în fața euro
8 ianuarie 2014

BNR acordă o gură de oxigen monedei naționale. Asta după ce ieri leul a pierdut în fața monedei euro, iar cursul a fost cotat la 4 lei și 50 de bani, cea mai mare creștere din ultimele șase luni.

„Prima Casă“ continuă și în 2014. Guvernul va aloca 1,2 miliarde de lei
8 ianuarie 2014

Programul Prima Casă continuă și în 2014. Pentru acest an, Guvernul a stabilit un palafon de garanții de 1,2 miliarde de lei. La această sumă se adaugă fondurile care au rămas nefolosite în 2013 și care se ridică la 677 de lei.

Moneda europeană a depășit valoarea de 4,5 lei
De Antonia Maer 7 ianuarie 2014

Vești proaste, pentru cei care au de plătit credite luate în euro: moneda a depășit astăzi pragul de 4 lei și 50 de bani. Practic, euro a atins un nou maxim al ultimelor șase luni.

Leul s-a depreciat față de euro și dolar
6 ianuarie 2014

Leul a pășit cu stângul în anul 2014. După ce a atins minimul ultimelor șase luni în prima cotație a anului, moneda națională continuă picajul și astăzi în raport cu moneda europeană.

Aglomerație în piețe și hipermarketuri, înainte de Crăciun
De Andreea Filip 23 decembrie 2013

Cu două zile înainte de Crăciun întreg orașul este cuprins de febra cumpărăturilor. Unde arunci privirea vezi oameni care freamătă cuprinși de spiritul sărbătorilor, ce-i drept cu influențe comerciale. Constănțenii care duc dorul gustului românesc mișună prin piețe, în timp ce oamenii care sunt presați de timp cumpără totul de-a gata din hipermarketuri.

Miliarde de euro din bani europeni pentru investitorii români
23 decembrie 2013

În 2013 România a câștigat două pariuri importante: atragerea unei sume record -peste 5 miliarde de euro- din fonduri europene și cea mai bună producție agricolă din ultimii 8 ani. Afirmația a fost făcută astăzi, de premierul Victor Ponta, la Ministerul Agriculturii, acolo unde a luat parte, alături de ministrul de resort la semnarea ultimelor contracte din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, dar și la prezentarea bilanțului pentru anul ce urmează să se încheie.

Ultimii doi investitori privați de la reactoarele 3 și 4 de la centrala din Cernavodă au renunțat la investiție
23 decembrie 2013

Ultimii doi investitori privați de la reactoarele 3 și 4 de la centrala din Cernavodă au renunțat la investiție. Este vorba despre Companiile Enel și ArcelorMittal care au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro.

FMI vrea măsuri care să compenseze veniturile pierdute prin amânarea accizei la carburanți
23 decembrie 2013

Fondul Monetar Internațional solicită măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea creșterii accizei la carburanți până la 1 aprilie.

Milionar de Crăciun. Un român a ghicit toate numerele la Loto 6/49
23 decembrie 2013

În prag de Crăciun, un român a devenit mai bogat cu peste 3 milioane de lei. Și asta după ce a ghicit toate numerele la Loto 6/49.

Peste 100 de contabili constănțeni au depus jurământul
20 decembrie 2013

Mânuiesc cifrele precum scriitorii, literele. Peste 100 de contabili constănțeni au depus, astăzi, jurământul, după ce în ultimii 3 ani s-au specializat în cadrul unor cursuri urmate la Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, filiala Constanța. Odată ce au devenit experți contabili, abvolvenții vor putea să țină contabilitatea nu doar pentru firma la care lucrează, ci la mai multe în paralel și astfel să-și rotunjească veniturile.

Crăciun tradițional cu Gepeto
20 decembrie 2013

Parcă nu-i masă de Crăciun dacă nu are pe ea tobă, lebăr, caltaboș, cârnați și sarmale. Așa-i place românului să simtă mirosul sărbătorilor, astfel că zilele acestea magazinele cu specialități din carne de porc sunt pline. Constănțenii cu care am stat noi de vorbă cumpără din aproape toate sortimentele, iar bugetul depășește 200 de lei.

Podul rutier peste Canalul Dunăre - Marea Neagră va fi finalizat anul următor! Cum va arăta investiția
19 decembrie 2013

În iunie 2014 se va finaliza construcția podului rutier peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, cel mai mare de acest gen din România. Investiția de 121 milioane lei este finanțată prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013 și de la bugetul de stat.

Pensiile vor crește în 2014 după ce Guvernul a aprobat recalcularea
18 decembrie 2013

Nu se putea o veste mai bună în prag de sărbători pentru 200 de mii de pensionari. Ei vor primi bani mai mulți după ce Guvernul a aprobat, astăzi, recalcularea pensiilor din 2011 și 2012, în urma deciziei Curții Constituționale.

Dacia, cea mai „fierbinte“ mașină din Europa
18 decembrie 2013

Succesul Daciei în Europa a traversat rapid oceanul. Într-un articol publicat astăzi, americanii de la New York Times susțin că Dacia este cea mai "fierbinte" mașină din Europa pe piața automobilelor low-cost.

Leul a scăzut în raport cu dolarul și euro
18 decembrie 2013

Săptămâna a început prost pentru leul românesc. Moneda națională s-a depreciat începând de ieri, iar astăzi, BNR a afișat un curs de referință de 4 lei și 47 de bani pentru un euro, cu puțin peste un ban mai mult decât ieri.

Curățenia la domiciliu, afacere de sărbători
18 decembrie 2013

Se apropie Crăciunul și cum toată lumea este într-un du-te-vino continuu, timpul alocat curățeniei este tot mai scurt. Așa se face că această perioadă aduce un profit considerabil spălătoriilor sau firmelor care fac curățenie la domiciliu. Căștigați sunt și clienții, care scapă de o muncă în plus. E drept că toate aceste servicii costă.

Porcul moldovenesc se vinde scump în cea mai mare piață din Vrancea
16 decembrie 2013

Mai sunt zece zile până la Crăciun, iar porcul moldovenesc se vinde scump în cea mai mare piață din Vrancea. Nici brazii nu sunt prea ieftini. De la 100 de lei în sus costă un brad românesc de un metru înălțime.

Porcii pentru Crăciun, vânduți cu preț fix
15 decembrie 2013

Se apropie Crăciunul, iar, la Buzău comercianții nu par dispuși să lase din prețul cărnii de porc, precum în alți ani. Și în cel mai aglomerat weekend din târgul de animale de la marginea Buzăului crescătorii au cerut 15 lei pentru fiecare kilogram, așa că puțini sunt cei care au avut vânzare.

Tinerii învață tehnica negocierii cu ajutorul programelor cu finanțare europeană
12 decembrie 2013

Tinerii iși doresc să aibă succes cât mai rapid în afaceri și asta cu resurse limitate. Tocmai de aceea viitorii manageri învață noile tendințe și concepte în tehnica negocierii cu ajutorul programelor cu finanțare europeană.

Un nou sistem de securitate pentru aeroporturi, testat în România
12 decembrie 2013

Un nou sistem de securitate pentru aeroporturi va testa sinceritatea călătorilor care sosesc în România pe cel mai mare aeroport din țară, Henri Coandă. Invenția, numită AVATAR, aparține unui grup de cercetători din Statele Unite care au decis să o testeze în premieră în România, înainte de a o implementa peste tot în lume. Sistemul funcționează ca un detector de minciuni, iar călătorii se pot oferi voluntari.

Operatorii și transportatorii reclamă tarifele mari practicate de Administrația Canalelor Navigabile
12 decembrie 2013

Traficul de mărfuri pe Canalul Dunăre - Marea Neagră este unul record la final de an. O veste cum nu se poate mai bună, însă operatorii portuari și transportatorii fluviali susțin că tarifele practicate de Administrația Canalelor Navigabile sunt mari. Pentru a explica situația costurilor reprezentanții ACN Constanța s-au întâlnit astăzi cu toți colaboratorii.

Târg de Crăciun la Pavilionul Expozițional din Constanța
De Andreea Filip 6 decembrie 2013

Brânză și cârnați din Sibiu, pălincă din Maramureș, șunculiță ardelenească și murături din Suceava. Gospodinele și țăranii veritabili au pus pe tarabele din Constanța cele mai gustoase specialități. Târgul de Crăciun de la Pavilionul Expozițional, organizat pentru al patrulea an de Consiliul Județean, vine anul acesta într-o nouă înfățișare. Căsuțele luminate ca de poveste și grupurile de colindători transformă atmosfera de sărbătoare într-una de basm.