joi, 13 decembrie 2018

Economic

„Clusterul Mării Negre”, soluția de deblocare a Portului Constanța
14 mai 2014

Parteneriatul între privați și autoritățile publice a făcut din Rotterdam cel mai mare port al Europei. Soluția poate fi aplicată și în cazul portului Constanța. Tocmai de aceea astăzi a fost lansat „Clusterul Mării Negre”, un grup din care fac parte autoritățile statului, investitori din shipping și construcții navale și Marina Militară. Primarul Radu Mazăre a declarat în cadrul evenimentului că un echilibru între acțiunile Consiliului Local, Ministerul Transporturilor și privați poate debloca portul. Inițiatorul acestui cluster este senatorul Mircea Geoană.

Sute de locuri de muncă în străinătate, pentru specialiștii din Constanța, la AJOFM
13 mai 2014

S-au dus vremurile în care la mare căutare în străinătate erau muncitorii necalificați. Europenii vor acum oameni cu studii superioare, în special în domeniul IT sau medical. În această săptămână sunt puse la bătaie 475 de locuri de muncă peste graniță.

Avem cel mai puternic leu din ultimele 8 luni
9 mai 2014

Astăzi, Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 4 lei și 42 de bani pentru un euro. O valoare atât de ridicată nu a mai avut din septembrie 2013.

Rețea de gaze pentru locuitorii din 23 August și Costinești GALERIE FOTO
9 mai 2014

Vești bune pentru sudul litoralului românesc. Rețeaua de gaze ajunge și în localitățile 23 August și Costinești. Constructorii au demarat, astăzi, lucrările și le-au promis autorităților că anul viitor locuitorii celor două comune își vor putea racorda locuințele la gaze. Oamenii speră la facturi mai mici la întreținere, în timp ce primăriile văd o oportunitate de a atrage investitori în zonă.

Nuclearelectrica va opri, pentru mentenanță, Unitatea 1 de la Cernavodă
8 mai 2014

Nuclearelectrica va opri vineri Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, operațiunea făcând parte din programul de mentenanță, a anunțat compania.

Pagube de milioane de lei, în urma ploilor și grindinei, în județul Constanța
8 mai 2014

În urma ploilor torențiale și a grindinei, care au afectat județul Constanța, la începutul lunii, s-au produs pagube în valoare de 2.421.800 mii lei.

Schema de restructurare a datoriilor bancare ar putea intra în vigoare de la 1 iulie
8 mai 2014

Schema de restructurare a datoriilor bancare ar putea intra în vigoare de la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

Închirierile, afacere pentru agenții imobiliari, în sezonul estival
7 mai 2014

Odată cu debutul oficial al sezonului estival, afacerile cu imobiliare au început să aducă profituri consistente. Proprietarii care până mai ieri găzduiau studenți, acum își pun apartamentele la dispoziția turiștilor. La rândul lor, aceștia se bucură de confortul și spațiul pe care nu-l regăsesc într-o cameră de hotel. E drept că și prețul este pe măsură, mai ales dacă locuința este situată în vecinătatea mării.

România, pregătită să intre în zona euro, în 2019
6 mai 2014

România a transmis la Bruxelles data de la care și-a propus să treacă la moneda euro.

Proiect pentru extinderea vieții „Reactorului 1“ de la Cernavodă, în valoare de peste 1 miliard de euro
5 mai 2014

Compania de stat Nuclearelectrica a anunțat că va începe din acest an o serii de investiții complexe, ce se vor derula pe o perioadă de zece ani, pentru extinderea duratei de viață a rectorului 1. Valoarea acestora este de 1 - 1,5 miliarde de euro.

Constănțenii au început aprovizionarea pentru 1 Mai
29 aprilie 2014

A început numărătoarea inversă pentru petrecerile care se vor ține lanț în minivacanța de 1 Mai. În marile centre comerciale și în carmangerii este un du-te-vino continuu: o dată în rândul clienților, care au început deja cumpărăturile, iar apoi în cel al angajaților, care trebuie în permanență să aprovizioneze rafturile cu mici, carne și bere. Cei care și-au făcut de astăzi proviziile spun că vor da startul distracției chiar de mâine.

Guvernul vrea să reducă în acest an contribuția de asigurări sociale la angajator
29 aprilie 2014

Reducerea contribuției de asigurări sociale la angajator se află în topul listei subiectelor care vor fi abordate în cadrul întâlnirii de la începutul lunii iunie cu delegația Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Dacia, lider pe piața auto europeană
De Ciprian Paraschivu 25 aprilie 2014

Dacia continuă să dețină statutul de motor al celor de la Renault. Marca românească a ajutat grupul francez să înregistreze în primele luni ale anului o creștere a vânzărilor de 19 la sută.

Operatorii din Portul Constanța se unesc pentru a cumpăra acțiuni la compania ce îl administrează
25 aprilie 2014

30 de operatori și agenți din Portul Constanța vor să cumpere acțiuni la Compania Administrația Porturilor Maritime. O spune Niculae Dușu, unul din membrii patronatului interesat de acest lucru. Dușu a menționat că „poate e mai bine” ca autoritățile locale să primească un pachet suplimentar de acțiuni și crede că influența politicului se va diminua cu cât APMC se privatizează mai repede.

Navă de cercetare lansată la apă în Șantierul Naval Galați
25 aprilie 2014

Navele destinate cercetărilor pentru gaze și petrol salvează șantierele navale din România. La Galați, spre exemplu, olandezii au comandat un grup de trei astfel de vase. În plus, de când au trecut la construcția acestui tip de nave, reprezentanții șantierului naval Galați spun că numărul comenzilor a crescut cu 30%.

Țările Arabe ar putea cumpăra apă plată îmbuteliată în... Medgidia
17 aprilie 2014

Apă plată RAJA, cumpărată din magazine și supermarketuri. Acesta este unul dintre proiectele cu care SC RAJA SA vrea să cucerească piața în viitorul apropiat. Și asta nu este tot. Anul viitor, apa de la Medgidia, cea mai bună și de calitate din țară, va ajunge să fie băută de bogații din Țările Arabe.

Elveția vrea introducerea unui salariu minim de 3.300 de euro
15 aprilie 2014

Elvețienii se vor prezenta la referendum pentru a vota crearea unu salariu minim de 4.000 de franci elvețieni pe lună, adică aproximativ 3.300 euro. Astfel, salariul din Elveția va fi mai mare ca cel din Luxemburg, Franța sau Australia.

Profitul reinvestit, neimpozabil
De Antonia Maer 15 aprilie 2014

Veste bună pentru agenții economici. Din luna iulie va intra în vigoare o Ordonanță de Urgență prin care aceștia vor fi scutiți de impozitul pe profit, dacă îl reinvestesc pentru dezvoltarea firmelor lor.

Paștele, sărbătoarea petrecută alături de familie
15 aprilie 2014

Sărbătorile pascale se petrec în familie. Asta arată cel mai recent studiu realizat de Mednet Marketing Research Center. Dacă de Crăciun, Revelion sau 1 Mai, cei mai mulți români preferă vacanțele la munte sau la mare, de Paște, aproximativ 85 la sută dintre conaționali sărbătoresc Învierea acasă, alături de rude și prieteni.

România, furnizor de grâu pentru Egipt
14 aprilie 2014

Egiptul a cumpărat, în această lună, 120.000 de tone de grâu din România, pentru a produce pâine subvenționată.

Plajele din stațiunea Mamaia, scoase la licitație
14 aprilie 2014

Au început licitațiile pentru plaje. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral este în plin proces de atribuire a sectoarelor de nisip prin licitație publică. Cu atât mai mult cu cât sezonul estival bate la ușă. 30 la sută din suprafața de plajă mai poate fi închiriată de hotelieri, operatorii de plajă sau de agenții economici. Ca în fiecare an, plajele din stațiunea Mamaia au fost cele mai râvnite.

Tarifele de roaming vor fi eliminate în Uniunea Europeană
De Ciprian Paraschivu 3 aprilie 2014

Tarifele de roaming în cadrul UE vor deveni istorie. Din iarna anului viitor vom putea folosi telefonul mobil fără să plătim taxe prestabilite. Totodată vor fi interzise practicile de blocare sau de încetinire a vitezei internetului. Lovitura a fost dată operatorilor de telefonie de Parlamentul Euopean, care a votat, azi, reforma pieței telecomunicațiilor.

Pensiile, plătite anticipat, înainte de Paște
2 aprilie 2014

Veste bună pentru pensionari. Premierul Victor Ponta a anunțat la începutul ședinței de Guvern din această dimineață că pensiile vor fi plătite înainte de Paște.

FMI a aprobat evaluarea acordului preventiv cu România
27 martie 2014

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional a aprobat, ieri, prima și a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România. Astfel, FMI a pus la dispoziția țării noastre două tranșe în valoarea de 436 de milioane de euro. Instituțiile financiare internaționale și Guvernul mizează pe o creștere economică de 2,5% a Produsului Intern Brut în acest an.

SPIT va executa silit aproape 50.000 de persoane
5 martie 2014

Cu dările către stat nu-i de glumit! Aproape 50 de mii de persoane fizice și juridice din Constanța urmează să fie executate silit de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța pentru că nu și-au achitat datoriile. 15 zile au la dispoziție datornicii să treacă pe la ghișeele SPIT, în baza somațiilor primite. În caz contrar se vor trezi cu poprire pe venituri sau bunuri.

Cursul leului este influențat de politica internă și internațională
20 februarie 2014

Leul este influențat atât de politica internă, cât și de cea internațională. Declarațiile analiștilor sunt întărite de Banca Națională a României care a afișat pentru astăzi un curs mai mare cu mai bine de 3 bani față de ieri.

Dan Radu Rușanu: „Salariile conducerii Autorității de Supraveghere Financiară vor fi reduse cu 50 de procente“
18 februarie 2014

Salariile conducerii Autorității de Supraveghere Financiară vor fi reduse cu 50 de procente. Este declarația din această după-amiază a președintelui intituției, liberalul Dan Radu Rușanu. Acesta a mai susținut că va fi înaintată o propunere în acest sens, comisiei de specialitate din Parlament.

România, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2013
14 februarie 2014

România a avut în 2013 cea mai mare creștere economică din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, de 3,5 la sută. Premierul Victor Ponta spune că cifrele au depășit până și așteptările Guvernului. Inflația a ajuns la un minim istoric, exporturile la aproape 50 de miliarde de euro, iar rata șomajului se învârte sub media europeană. Ponta a precizat că România stă bine și la capitolul fonduri europene. Rata de absorbție a acestora este de șase ori mai mare decât era acum trei ani.

Salarii și pensii mai mari până în 2016
12 februarie 2014

Salariul minim va crește până în 2016 cu 12 procente și jumătate, iar pensiile vor fi indexate cu aproape 4 la sută. Măsurile sunt cuprinse în strategia bugetară a Guvernului în următorii doi ani. Cabinetul Ponta vrea să renunțe la cota unică și să introducă un impozit progresiv în trei trepte. De asemenea, din vara care urmează Executivul va scădea și contribuțiile la asigurările sociale. Între timp, Guvernul a decis să amâne proiectul prin care vor fi limitate plățile cash.

Leul câștigă teren în fața euro
5 februarie 2014

“Vânzările mari de valută ale Trezoreriei Statului au întărit leul”. Declarația îi aparține guvernatorului Băncii Naționale a României în contextul în care cursul de referință stabilit astăzi a fost de 4 lei și 45 de bani pentru un euro, cu 0,33 de bani mai mic decât în ședința anterioară.